واکسیناسیون دام

 واکسیناسیون دام مهم ترین و اولین اقدامی است که باید در پرورش دام انجام شود. البته همانقدر که انجام این کار اهمیت دارد، در نظر گرفتن زمان و به موقع بودن این کار نیز توصیه می شود. انجام واکسیناسیون مانع شیوع بیماری های واگیردار بین گله شده و ابتلای دام به انواع بیماری ها را مانع می شود.

 

انواع واکسن ها    

واکسن ها به دو نوع تقسیم می شوند که عبارتند از :

  • واکسن کشته شده: این نوع واکسن حاوی باکتری ها و ویروس های غیرفعال است. با ورود مواد محتوی این واکسن به بدن دام، سیستم ایمنی تحریک شده و شروع به تولید پادتن می کند. پادتن های تولید شده از دام در برابر عوامل بیماری زا محافظت می کند. از مزایای این نوع واکسن بلامانع بودن استفاده از آن برای دام های باردار است.
  • واکسن زنده تغییر داده شده: این نوع واکسن حاوی باکتری ها و ویروس های زنده ای است که دچار تغییر شده و نمی تواند حیوان را دچار بیماری کند. این عوامل به محض ورود به بدن، سیستم ایمنی را تحریک کرده و ادامه فرآیند مشابه حالت قبل است. اما توجه داشته باشید که این نوع پادتن برای برای دام های باردار نباید استفاده شود؛ زیرا به جای افزایش مقاومت بدن، به عفونت منجر خواهد شد.

 

نکات مهم در واکسیناسیون دام

  • انتخاب واکسن کار بسیار مهمی است و باید در انجام آن دقت داشته باشید.
  • خرید واکسن از مراکز معتبر به شما اطمینان بیشتری درباره کیفیت محصول می دهد.
  • واکسن بعد از خرید باید به شکل صحیح و اصولی نگهداری شود تا موعد استفاده فرا رسد. معمولا واکسن ها شرایط نگهداری خاصی دارند که در بسته بندی آنها ذکر شده است. اما در حالت کلی در فضای اتاق خراب و بی اثر شده و لازم است در یخچال نگهداری شود. البته یخ زدگی و سرمای شدید نیز می تواند آثار مخربی بر واکسن داشته باشد.
  • در رابطه با واکسن های ترکیبی با محلول های آبدار لازم است زمان را مد نظر قرار گیرید. معمولا واکسن از زمان ترکیب شدن با محلول به مدت یک الی 2 ساعت اثر خود را حفظ می کند. بنابراین لازم است تزریق را به سرعت انجام داده و باقی مواد ترکیب شده را دور بریزید. اگر مایلید تا دور ریز مواد واکسن به حداقل برسد، قبل از ترکیب مواد، گوسفندان را شمارش کرده و به تعداد لازم واکسن را باز کنید.
  • قبل از تزریق واکسن دستورالعمل آن را بررسی و مطالعه کنید. واکسن ها به شکل عضلانی یا زیر پوستی تزریق شده و اطلاع از این روش در گرو مطالعه دستورالعمل است.
  • اگر تزریق واکسن به شکل زیرپوستی مدنظر شماست، بهتر است آن را در گردن یا جلوی شانه انجام دهید. این نوع تزریق، موثرتر است و آسیب بافتی کمتری را ایجاد می کند.
  • هر واکسن برای اثرگذاری بهتر به دوز مشخصی از تزریق نیاز دارد. البته رعایت زمان بندی نیز بسیار مهم است و اصولا تزریق ثانویه باید 4-2 هفته بعد از تزریق اولیه انجام گیرد.
  • تزریق واکسن محدودیتی 4-3 هفته ای در کشتار و مصرف گوشت ایجاد می کند که بعد از گذشت این زمان، استفاده از آن بلامانع است.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.